Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Да предскажеш индустриалната авария, преди да се е случила

Германски концерни, като Bosch и Siemens гледат на себе си като на пионери в Индустрия 4.0, но облачните конкуренти наваксват

Да предскажеш индустриалната авария, преди да се е случила

Снимка: Siemens 

В навечерието на Хановерския панаир Amazon пусна нов продукт. „Lookout for Equipment“ е името на услугата, която вече е достъпна за всички клиенти в облака на концерна - Amazon Web Services (AWS). С тази услуга компаниите трябва да могат да поддържат машините си – предварително и без много усилия. Системата оценява данните автоматично. Ако алгоритмите открият аномалии при температурите например или наляганията, се задейства аларма. В крайна сметка предотвратяването на някоя авария и дори спиране на производството спестява на клиентитемного пари.

„Предсказуема поддръжка“ („Predictive Maintenance“) е името на дисциплината, от която производствените компании се надяват да получат ефективност за милиарди евро. Тя е част от „Индустрия 4.0“ - крилата фраза, под която германските индустриални гиганти, като Bosch и Siemens, са превърнали мрежите на фабриките и анализа на данните в основната своя дейност.

Но сега германците научават на изложението в собствената си държава, че конкуренцията наваксва бързо. „Преди две години индустрията се тревожеше само, че технологичните компании може би навлизат на пазара за индустриален софтуер - днес това е факт, с който трябва да се справим“, казва Даниел Кюпер, партньор в стратегическата консултантска компания BCG.

Още по темата

При това едва преди по-малко от десет години германската индустрия за първи път заговори масово за „Индустрия 4.0“ – също и на панаира в Хановер. Първоначално придружени от скептицизъм от страна на клиентите, някои технологии сега са проникнали дори и в средно големи компании.

За големите индустриални компании, като производителите на автомобили или химическите групи,„Интернет на нещата“ (IoT) се превърна в неразделна част от производствените процеси, от които те очакват жизненоважното за тях повишаване на ефективността - особено в страни с високизаплати, като Германия. Модернизирането на развитите индустрии с помощта на прецизен контрол на данните е успешен модел за германската индустрия през последните години - и добър бизнес за Siemens, Bosch и Сие.

Новаците в този бранш – гигантите от Силициевата долина 

Но големите софтуерни компании от САЩ сега навлизат и в тази област. В допълнение към Amazonсега и Microsoft, и Google също откриха индустрията като ново поле на дейност. А „Ключът към бараката“ е съхранението на тези количества данни, които се натрупват в големи количества във всяка индустриална компания.

В лицето на Amazon AWS и Microsoft Azure американците доминират на пазара за индустриални облачни услуги. През годините тези „ Hyperscaler “, както ги наричат ​​на технически жаргон, са станали партньори на производствени компании с клиенти като BMW и Volkswagen.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Защо и с рекордната за Япония печалба Softbank не впечатли инвеститорите?